Egerszalók látnivalói

Egerszalók látnivalói

Sódomb

Az egerszalókihoz hasonló sódomb csak kettő van a világon: Törökországban (Pamukkale) és az Amerikai Egyesült Államokban, a Yellowstone Nemzeti Parkban.
Az Egerszalóki sódomb a kis falu legnépszerűbb nevezetessége, a dombhoz nem lehet teljesen közel menni, mivel a 410 méter mélyről feltörő forró víz 65-68 Celsius fokos. Kb. 4 méteres távolságból viszont megtekinthető. A domboldalon lefolyó víz nagy kiterjedésű, látványos mészkőlerakódást alakított ki, ami Európában egyedülálló! A sódomb helyi védelem alá került, a fürdő építése után kialakítottak egy sétautat, így közelebbről is szemügyre vehetjük a sódombot.

Barlanglakások

Egerszalók, Sáfrány u. vége

Tel:+36 30/753-3543

Nyitva: naponta 9.00- 16.00
A nyitvatartás téli időszakban időjárásfüggő!

Mi családostól egy kellemes napsütéses októberi napon kerekedtünk fel, hogy megtekintsük a barlanglakásokat. Óriási élményben volt részünk, a tárlatvezető részletesen elmesélte, hogy miként éltek az emberek ezekben a szerény hajlékokban, megismerkedtünk a régi használati eszközökkel. Bátran ajánljuk ezt a programot kicsiknek és nagyoknak egyaránt!


A Sáfrány utca végén található barlanglakásokat az 1800-as évek környékén alakították ki a riolittufába faragva A legtöbb lakásban konyha, hálószoba és istálló is ki van alakítva, ezen kívűl a kutyáknak és a tyúkoknak is vájtak helyet. Estére az állatokat beterelték a barlang legbelső helyiségébe, kívülre rakták azokat az állatokat, amelyek értékesebbek voltak.
A lakások még az 1960-as években is lakottak voltak. Ma a barlangalkások kézműves műhelyeknek, népi kézművességet oktató helységeknek, borospincéknek és egy tájháznak adnak otthont. A Bükkalján egyébként igen elterjedt volt ez a lakhatási forma, összesen 18 barlanglakásos település ismert (pl. Sirok, Cserépfalu), némely lakást ma napig is használják nyári konyhaként.

A barlanglakásokat az önkormányzat megvásárolta és helyi védelem alá vonta. A látogatóknak igen érdekes időutazásban lehet részük. A Mesterségek Műhelyében a mezőgazdaságban és a ház körül használt szerszámokat, kisiparos és kézműves mesterségek eszközeit mutatják be. A többi lakásban régi használati tárgyak láthatók, leginkább a II. világháborút megelőző időszak konyhai eszközeit, bútorait láthatjuk.

Rendezvények alkalmával a kemencében sülnek finomságok és kézműveskedésre is lehetőség nyílik.

A barlanglakások tökéletes helyszínként szolgálnak az esti előadásokhoz, koncertekhez, borbemutatókhoz.

2017-ben került kialakításra a Sáfránykert, ahonnan csodaszép kilátás nyílik Egerszalókra és a Gyógyvizek Völgyére.

Kuriózumok:

- Időgép /3D mozi

Az érdeklődőknek egy virtuális időutazásban lehet részük. Megismerkedhetnek a kőzetek képződésével a barlanglakások kialakulásával.

- Kert bemutató

Bio zöldségek, fűszernövények és gyümölcsök termesztése, helyi magok és gyümölcs oltványok őrzése és örökítése.

- Kemencés bemutatók / előzetes bejelentkezés szükséges!

Az érdeklődők kipróbálhatják a különböző munkafolyamatokat, mint a dagasztás, nyújtás, formázás... sütés, főzés szabad tűzön, kemencékben.

Kiváló alkalom nyílik a helyi specialitások megkóstolására : kemencés kalácsok, kenyérlángos, sültek a dédszülők receptkönyvei alapján.

- Kézműves bemutatók és képzések / előzetes bejelentkezés szükséges!

Mesterségbemutatók folynak a barlangházak oktatótermeiben.

- Mesebarlang

Interaktív mesejátékra óvodás és iskolás csoportok jelentkezését várjuk. Előzetes egyeztetés szüséges./

Kedvcsináló videók:

https://www.youtube.com/watch?v=E_b3yHSfZjw

https://www.youtube.com/watch?v=7-TCMkmL6T0

Betyárbújó kaptárkő

A kaptárkövek a Bükkalja egyik legérdekesebb turistalátványosságát képezik. Használati módjuk mai napig rejtély.

A több millió évvel ezelőtt kialakult riolittufát a vulkánkitöréseket kísérő forró vizes, kovás oldatok hatására több helyen keményebbé tette, így alakultak ki a tufakúpok. Feltevések szerint a kaptárkövek barlanglakásként működtek, ezt bizonyíthatják a régészek által néhány helyen megtalált cserépedények is. Viszont a kaptár szó miatt felmerülhet az is, hogy méhkaptárként szolgáltak a fülkék, erre utal azok elrendezése.

Horgásztó

A Laskó­völgyi víztározót a horgászok leginkább Egerszalóki horgásztónak nevezik. A tavat 1982 ben alakították ki  a Laskó­ patak felduzzasztásával. Funkciója a patak szabályozása, árvízmentés. A tó madárvilágában előforduló 217 madárfajból 171 védett, 28 pedig fokozottan védett.

A több mint négymillió köbméter víz egy 120 hektáros tóban összpontosul. A tavon csónakból is lehet horgászni.

Mozgáskorlátozott horgászoknak külön horgászhelyet alakítottak ki az egri oldalon, ahol a horgász a gépkocsijával teljesen megközelítheti a vízpartot.

A helyi horgászrend mellett a horgászok kötelesek betartani a halászatról és horgászatról szóló törvényt, valamint az Országos Horgászrendet, az Etikai Szabályzatot. Az Egerszalóki tározóra váltott területi engedélyhez külön fogási naplót adnak ki. A kifogott halakat ebbe a naplóba kell beírni. Sátorállításra június 1­-től augusztus 31­- ig, minden nap 20 órától másnap 8 óráig van lehetőség. A horgászhelyet, csónakot fehér fényforrással alkonyattól napkeltéig minden irányból jól láthatóan ki kell világítani.